VELG RETT INNEBANDYKØLLE


Idag finnes det et stort spekter av ulike innebandykøller å velge blandt. Det er ikke alltid lett å finne den rette. Når du kjøper en ny innebandykølle kan det være bra å tenke gjennom følgene punkter.

Spilletype

Hvilken posisjon spiller du? Er du en spiller som spiller mye i buer, så vill du kanskje ha et mer bøyd blad for lettere å ta inn ballen i hooken og få avgårde et skudd. Eller kanskje er du en spillefordeler som gjerne vil kunne legge harde og presise pasninger istedenfor å skyte? Da er troligvis et større blad med mindre bøy ønskbart. Med andre ord, din spillerolle er viktig for å analysere hvilke egenskaper hos en innebandykølle og innebandyblad som er viktige for akkurat deg. 

 

Vekt

Idag er i prinsippet alle innebandykøller veldig lette, men det finnes fortsatt køller som er spesielt utformet for en ekstra nett og fjærlett følelse. Det viktige her er å teste seg fram og kjenne om du liker en lettere kølle, eller en kølle med litt mer tyngde bak. Viktig å huske at en lettere kølle ikke automatisk er en bedre kølle. 
 

Skaftet

De seneste årenes utvikling av skaftet har ført til mange spennende nyheter som bl.a. Bow, Curve Kickzpne og S-Bow.  Disse innovasjoner er tatt fram for å høye prestasjonsnivået hos køllen og skape nye forutsetninger og muligheter til framfor alt bedre skudd og teknikk. 

På tross av at det har kommet nye varianter på skaftet så velger nesten halvparten av alle spillere fortsatt rette innebandykøller. Bow-køllene fra FatPipe kan for eksempel være et bra alternativ om du liker å trampe og ta inn ballen i hooken. Skaftet med den bøyde formen skaper en større katapulteffekt enn et vanlig rett skaft, noe som gir bedre fart i skuddet. Når du tester en kølle med et nytt skaft kan det være litt uvant i starten, men gi det en sjanse. Med litt øvelse så kommer du til å merke om det er et skaft for deg eller ikke. Vi oppmuntrer gjerne til å teste nye skaft og har sett mange spillere utvikles mye når de tør å prøve noe nytt. 

 


Skaftets flex

Begrepet flex henviser til hardheten og stivheten i kølleskaftet og dette spiller en rolle for hvor mye køllen svikter ved f.eks. et slagskudd. Flexen på en innebandykølle er en målestokk for hvor mye den svikter ved et visst trykk. Hvilken flex en kølle har, er ulikt avhengig av hvordan fibrene i materialet på skaftet ligger. Fibrene kan ligge på skrå, rett eller glissent noe som gir ulike spenninger og hardhet. Flex måles i millimeter ved hjelp av en testmaskin der køllen utsettes for et visst trykk. Svikter køllen 26 mm så får den flexen 26. Skalaen måles fra den hardeste flexen på 23 opp til den mykeste flexen på 36. Herrer pleier å velge en flex mellom 23 - 31 og damer pleier å benytte seg av en flex mellom 27 og 31. For juniorene passer en flex mellom 26-31 og for barn 31- 36.

Fysisk styrke spiller en stor rolle ved valget av flex. Velger du en for hard kølle som du ikke behersker fører dette til at du får et dårligeree skudd. Er du en spiller som virkelig legger tyngden ved skuddet og harde pasninger så får spillet ditt en fordel av en lavere flex (stivere skaft), men er du en teknisk spiller så passer sannsynligvis en noe mykere og høyere flex. En vanlig feil er å kjøpe en innebandyklle med altfor hard flex noe som gjør at du ikke kan utnytte kølla maksimalt. 

 

Lengden

En retningslinje for hvor lang din innebandykølle bør være er navlen din. Kølla skal stoppe noen centimeter over navlen. Også her er det viktig å tenke over spillerollen din. En back trenger å dekke en stor overflate og skjære pasninger, noe som er lettere med en lang innebandykølle. For en driblende forward som trives med nærkontakt med kølle og ball, så er en kortere kølle et bra valg. Mistenker du at du har en for lang kølle og velger å teste en kortere så gi dette noen treninger. Det kommer til å føles uvant på kanskje 2 - 3 treninger, men så har du vent deg til køllens nye lengde. 

 


Bladet

Det finnes mange ulike innebandyblad på dagens marked. Noen er bøyde og laget for målskyttere mens andre er mindre bøyde og tiltenkt for playmakers. Det er lett å bytte blad på en innebandykølle, så vær modig og test nye. Bladets egenskaper påvirker køllens egenskaper veldig mye. Innebandyblad kommer med ulik hardhet. Vanligvis benevnes disse soft, medium og hard. Et mykere blad gir mer kontroll på ballen og det oppleves som lettere å gi og ta imot pasninger med. Et hardt blad opplever mange gir et hardere skudd. 
 

 

 

 

 

 

 

HVILKEN LENGDE SKAL INNEBANDYKØLLA HA?

Den lengden du velger på din innebandykølle styres først og fremst av spillestil og smak.

Det finnes likevel en tommelfingerregel som fungerer i de fleste tilfeller og den bygger på at din kølle som kortest ska nå opp til navlen din, og lengst 10 cm over navlen.

Har du ikke mulighet til å holde å en innebandykølle framfor deg kan du gå i henhold til tabellen nedenfor.

Din lengde i cm:

 Skaftlengde:

 110-125  67
 125-130  72
 130-135  77
 135-150  82 
 150-160  87
 160-170  92
 170-180  96
 180-190  100
 190+  103